През последните години аниме индустрията се разраства с огромни темпове, което води до увеличаване на броя на платформите за стрийминг, посветени на аниме. Crunchyroll, ADN (Anime Digital Network) и Wakanim са начело на списъка. Тези три платформи завладяха сърцата на феновете на аниметата, но всяка от тях има своите особености, които превръщат избора между тях в истинско изпитание за феновете на аниметата 🤯. Нека разгледаме разликите между тях.

Стартирала през 2006 г., Crunchyroll е платформа, предлагаща богат каталог от анимета, драми и манга в оригинален вариант със субтитри. ADN, създадена през 2013 г., е съвместно предприятие между издателите Kazé и Kana Home Video. Платформата предлага предимно анимета, но и някои филми и драми. Междувременно Wakanim е френска платформа, стартирана през 2011 г., която предлага анимета в оригинал със субтитри и на френски език и която наскоро се сля с Crunchyroll.

Основната разлика между тези платформи се състои в техния бизнес модел:

– Crunchyroll е платена телевизия, но предлага ограничен безплатен достъп с реклама.

– ADN също предлага безплатен достъп с реклама, но със забавено излъчване.

– Wakanim е бивша платена платформа, която сега е включена в премиум офертата на Crunchyroll.

Сравнителна таблицаCrunchyrollДНКWakanim
Дата на създаване200620132011
КаталогАниме, драми, манга и филмиАниме, някои филми и драмиАниме
Бизнес моделFreemium (ограничено безплатно и платено)Freemium (Забавено безплатно и платено)включени с Crunchyroll
ВерсииVOSTFR, VF (за някои заглавия)VOSTFR, някои VFVOSTFR, VF
Цена на абонаментаот 4,99 €/месецот 6,99 €/месецвключени в Crunchyroll
Безплатна резолюция480p480pНе е приложимо
Резолюция чрез плащанеДо 1080p (HD)До 1080p (HD)До 1080p (HD)
Ексклузивност на аниме“Attack on TItan”, “Jujutsu Kaisen” и много други“One Piece”, “Boruto: Naruto Next Generations“Sword Art Online”, “Атака на Титан
Crunchyroll vs ADN vs Wakanim

Един начин да не избирате: споделяйте абонаментите си

Ако изборът е твърде труден, можете да споделите абонаментите си, така че да платите само част от цената, като получите достъп до всички платформи. С помощта на Sharesub можете да предложите безплатните си билети, ако вече сте абонат, или да намерите билети в абонаментите на Crunchyroll, ADN или Wakanim.

Как мога да получа по-евтин абонамент?

Ако искате да се присъедините към абонамент за Crunchyroll, ADN или Wakanim за по-малко пари, не може да бъде по-лесно. Всичко, което трябва да направите, е да се присъедините към абонамент, достъпен в Sharesub. Можете да намерите абонаменти за Crunchyroll от 2,09 евро на месец и за ADN от 2,22 евро на месец.

Каква е разликата между ADN и Crunchyroll?

Основната разлика е в каталога и бизнес модела им. Crunchyroll разполага с най-големия каталог с анимета на пазара, като в платформата се предлагат филми и манга. Докато ADN се фокусира повече върху аниметата, с някои интересни ексклузиви. Що се отнася до бизнес модела, и двете платформи предлагат безплатна услуга, но ADN има забавен прозорец за пускане на пазара за безплатните потребители.

Кой е по-добър между ADN, Crunchyroll и Wakanim?

Това зависи от индивидуалните предпочитания. Ако харесвате разнообразието от съдържание и свободния достъп, Crunchyroll може да е най-добрият избор, както и да се възползвате от каталога на Wakanim от 2022 г. насам. Ако предпочитате каталог, фокусиран върху аниме, и нямате нищо против забавянето на излъчването, ADN може да бъде най-добрият избор.

И така, коя е най-добрата платформа за гледане на аниме?

Това отново зависи от индивидуалните предпочитания. Всички платформи предлагат богат каталог с анимета. Ако обаче безплатният достъп е важен за вас, Crunchyroll или ADN може да са за предпочитане.

Нашият съвет: преди да вземете решение, разгледайте съответните каталози на тези платформи, тъй като това несъмнено ще окаже влияние върху решението ви.

Защо Crunchyroll вече не е безплатен? Защо Crunchyroll плаща?

Crunchyroll все още предлага безплатна версия на своята платформа, но с ограничения. Платената версия предлага повече предимства, като например по-бърз достъп до новите издания, работа без реклами и достъп до целия каталог.

Къде мога да гледам аниме безплатно?

1Crunchyroll: предлага безплатна версия на платформата си с ограничения по отношение на резолюцията на видеоклиповете и достъпа до нови издания. Безплатната версия също включва реклама.

2. ADN (Anime Digital Network ): предлага селекция от безплатни анимета, но с по-късен прозорец на излъчване от платената версия.

3. Funimation: предлага и безплатна версия на своята платформа, поддържана от реклами.

4. 9anime: това е неофициална платформа, предлагаща огромен каталог с анимета. Неофициалният му статут обаче означава, че не е задължително да има права за излъчване на аниметата, които предлага, което може да създаде проблеми по отношение на спазването на авторските права.

5. Tubi: безплатна платформа за стрийминг с аниме секция.

Икономическа дейност на тези платформи

Кога ADN се сля с Crunchyroll?

Не е имало официално сливане между ADN и Crunchyroll. През 2022 г. обаче беше обявено, че Crunchyroll, собственост на Sony, ще се присъедини към каталога на ADN.

Защо Ваканим все още съществува?

Wakanim продължава да съществува благодарение на успеха и популярността си сред феновете на аниметата, особено сред тези, които предпочитат френските версии на аниметата. В резултат на това платформата е ориентирана по-скоро към френския или френскоговорящия пазар. Нещо повече, от 2022 г. платформата се слива с Crunchyroll, което допълнително обогатява каталога на оранжевата платформа.

Кой купи Crunchyroll?

През декември 2020 г. Sony, чрез дъщерното си дружество Funimation, обяви придобиването на Crunchyroll от AT&T. Сделката беше завършена през август 2021 г., което затвърди позицията на Sony като основен играч в световната аниме индустрия.

Защо Джоджо вече не е в ДНК?

Това може да се дължи на проблеми с лицензирането. Правата за излъчване на даден сериал могат да изтекат или да бъдат продадени на друга платформа и се договарят за всеки отделен случай със създателите или студията собственици.